Projekat   “ŽIVIMO ZAJEDNO, STARIMO AKTIVNO”  predstavlja jedan od 13 pod projekata u BiH u okviru regionalnog TASIOP.ORG projekta, a  izvodi ga    KUĆA OTVORENOG SRCA (KOS)  iz Mostara, inače članica NVO Mreže “ZA DOSTOJANSTVENO STARENJE”. Projekat je sufinanciran od strane Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada “OSMIJEH”,  Gračanica ( nosioc TASIOP projekta u BiH), Evropske unije i  Austrijskog crvenog krsta odnosno Austrijske razvojne agencije.   Projekat omogućava  starijima u Mostaru da se druže, pomažu jedni drugima (grupe za samopomoć), ali i da daju doprinos svojoj zajednici.

Prema riječima Predsjednice  KOS „Kuća, okuplja stotinjak članova, koji u nju dolaze po vlastitoj želji. Druženja i aktivizam češći su u jesenjim, zimskim i proljetnim mjesecima, jer se mnogi ljeti ne žele izlagati vrućinama karakterističnim za Mostar. Muškarci obično vrijeme krate igrajući karte, šah, tavlu, a žene uz televizijske programe, pletenje i heklanje. Nezaobilazne su humanitarne akcije u kojim im redovno ususret izlazi gradska vlast. Kuća je jedan od osnivača i najaktivnijih članova mreže Za dostojno starenje, koja djeluje u cijeloj BiH. https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/idealan-model-zivjeti-sretno-i-dostojno-stariti-398771

Sa ciljem podizanja svijesti o položaju starijih u Mostaru, u KOS su organizirali prigodne događaje povodom Međunarodnog dana starijih osoba 1. oktobara.  Upriličeno je posebno druženje starijih sa  članovima, prijateljima KOS, donatorima, komšijama, medijima, zvaničnim predstavnicima vlasti i ostalim institucijama zaduženim po pitanjima ove populacije.

https://mostarski.ba/sefic-oko-35-posto-starijih-osoba-na-podrucju-hnk-a-zivi-na-rubu-egzistencije