DANAS JE 1. OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA!

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. rezolucijom 45/106, sa namjerom da bi se naglasio značaj obezbjeđenja životne sredine, koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi. Cilj proglašenja međunarodnog dana starijih osoba je potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Društvo OSMIJEH-GRAČANICA redovno obilježava 1. oktobar te više od 10 godina učestvuje u globalnoj kampajnji “AGE DEMANDS ACTION” odn. “STAROST ZAHTIJEVA DJELOVANJE”.

Ova kampanja se organizuje u više od 60 zemalja širom svijeta, a predvodi je HelpAge International. U okviru Kampanje se, svake godine, posveti posebna pažnja određenom problemu koji se tiče starijih i starenja.

Ove godine ukazujeme na STARIZME odnosno na diskriminaciju na osnovu starosti!  Želimo ukazati da STAROST NIJE KRAJ,  DA SU STARIJI  RAVNOPRAVNI ČLANOVI NAŠEG DRUŠTVA I IMAJU SVOJA PRAVA KOJE MORAMO POŠTOVATI!

Mladost je najbolje vrijeme da budeš bogat i najbolje vrijeme da budeš siromašan.

Euripid