Društvo OSMIJEH-GRAČANICA, Međunarodni fond solidarnosti, Centar za pomoć starima Gračanica (članice NVO Mreže “Za dostojanstveno starenje”), predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i 20 drugih predstavnika iz 5 zemalja Zapadnog Balkana su, od 28. od 30. septembra 2016., učestvovali  u studijskoj posjeti Republici Sloveniji kao i na 16. tradicionalnom Festivalu za 3. životnu dob, koji se odvijao u Ljubljani (http://www.f3zo.si/ljubljana/).

Ovaj Festival je jedinstveni događaj za starije osobe u R.Sloveniji, a ujedno i najveći događaj te vrste u Evropi. On je prostor povezivanja, razmjene ideja i kreativnosti, posvećen aktivnom starenju, poboljšanju kvaliteta života starijih te ostvarivanju solidarnosti među generacijama.

Studijska posjeta je organizovana u okviru regionalnog projekta “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih u Zapadnom Balkanu”, kojeg izvodi Crveni krst Srbije u partnerstvu sa još 5 organizacija iz Albanije, BiH, Makedonije i Crne Gore. Projekt sufinansiraju Europska komisija i Crveni krst Austrije, odnosno Austrijska razvojna agencija.

Učesnici Studijske posjete su, između ostalog, dobili jedinstvenu priliku da se uvjere kako je moguć međusektorski, partnerski, pristup u odazivanju na demografske promjene te o prisutnosti svijesti o pitanju starijih i starenja u društvu, uopšte.